Valikko Sulje

OHJEET

Selkeät ohjeet omakoneisten kylmälaitteiden puhdistukseen

Puhtaat ja siistit kylmälaitteet myymälässä sekä konditoriavitriinit kahvilassa tuovat myytävät tuotteet näyttävästi ja houkuttelevasti esille.
Järjestelmällisesti täytetyt kylmälaitteet antavat asiakkaalle myymälästä laadukkaan vaikutelman.

Säännöllisesti puhdistettu ja hyvin ylläpitohuollettu kylmälaite takaa tuotteille optimaalisen säilytyslämpötilan. Henkilökunnan on tärkeää panostaa kylmälaitteiden säännölliseen puhdistukseen ja huoltoon.
Tämä ei vain vaikuta siihen, miltä kalusteet ja hyllytetyt tuotteet näyttävät, vaan edesauttaa myös kalusteen moitteetonta toimintaa sekä pitkäikäisyyttä.

Siirry suoraan seuraaviin ohjeisiin

Onko sinulla kysyttävää laitteiden huoltoon liittyen?

Omakoneisen kylmälaitteen lauhduttimen puhdistus

Omakoneisten kylmälaitteiden kompressori ottaa korvaavan ilman lauhduttimen kautta. Lauhdutin kerää myymälästäsi pölyä ja roskaa. Siksi lauhdutin on hyvä puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa. Videon avulla näet, kuinka lauhdutin puhdistetaan oikeaoppisesti. Lauhduttimen löydät hieman eri paikasta laitemerkistä riippuen.

Sammutettuasi virrat kylmäkalusteesta, imuroi hellävaraisesti laitteen lauhduttimen kenno ja varmista, ettet vaurioita lauhdutinta. Voit käyttää roskien poistamiseen hellävaraisesti harjaa tai imuria. Huom! Älä käytä vettä lauhduttimen puhdistuksessa.

Puhdas lauhdutin hengittää paremmin ja kompressori vie vähemmän sähköä. Ylläpitohuollolla on myös suuri vaikutus kylmälaitteen elinikään, sillä puhdas lauhdutin rasittaa kompressoria vähemmän. Laitetakuut rajaavat usein pois viat, jotka johtuvat lauhduttimen riittämättömästä puhdistuksesta.

Kaluste on hyvä puhdistaa säännöllisesti

  1. Sammuta virrat kylmälaitteesta
  2. Tyhjennä kaluste tuotteista
  3. Odota, kunnes laite saavuttaa ympäristön lämpötilan ja höyrystin on sulanut
  4. Poista roskat ja kaikki jäännökset kalusteesta
  5. Tarkista ja puhdista viemäri
  6. Pese pinnat miedolla pesuaineella ja kuivaa märät pinnat kuivalla, pehmeällä kankaalla
  7. Tyhjennä mahdollinen pesuaine ja runsas vesi haihdutusaltaasta
  8. Käynnistä kylmälaite valmistajan ohjeiden mukaan
  9. Tuotteista kylmälaite vasta, kun laite on saavuttanut halutun lämpötilan.

Esimerkkivideon on tehnyt tehdaskumppanimme, kylmälaitevalmistaja ES System K.

Esimerkkivideon on tehnyt tehdaskumppanimme, kylmälaitevalmistaja ES System K.

Laitteen täyttörajoista huolehtiminen

Jotta kylmäkaluste toimii tehokkaasti ja oikein, on erittäin tärkeää noudattaa varastointikorkeuden rajoja. Kalusteiden sisäpinnoilla on mallista riippuen usein punainen rajaviiva tai jokin muu merkintä, joka osoittaa maksimaalisen sallitun varastointikorkeuden. Jos tuotteet ylittävät tämän tason, ne voivat häiritä ilman tehokasta kiertämistä ja jäähdytysjärjestelmän toimintaa.

Kun tuotteet hyllytetään kalusteeseen oikeaoppisesti täyttökorkeuden rajoja noudattaen, varmistetaan kalusteen jäähdytysjärjestelmän optimaalinen toiminta.

Huomioitavaa tuotteita hyllyttäessä

    • Sijoita tuotteet järjestelmällisesti ja huolellisesti
    • Älä ylikuormita kylmäalaa, tarkista altaissa merkitty täyttöraja
    • Tuotteiden väliin tulisi jättää ilmarako
    • Tuotteita ei saa sijoittaa hyllyjen yli eikä ilmanottoaukkojen päälle
    • Varmista, ettet tuki tuotteilla kylmälaitteen ilmankiertoa
    • Pidä huolta, ettei elintarvikkeiden kylmäketju katkea puhdistuksen aikana ja että kylmälaitteeseen ei sijoiteta lämpimämpiä tuotteita kuin mitä kalusteen toimintalämpötila on.

Ilmankierron esteettömyyden varmistaminen

Tuotteiden hyllyttämisen ja varastointikorkeudesta huolehtimisen lisäksi on tärkeää varmistaa, että laitteen ilmankierto on muutenkin esteetöntä. Aika ajoin on myös hyvä tarkistaa, ettei kalusteen sisälle kerry likaa tai pölyä, joka voisi haitata kalusteen tehokasta toimintaa. Kaluste tulisi asentaa n. 10 cm irti seinästä, jotta ilma pääsee kiertämään myös sen takaa.

Ilmanotto- ja poistoaukkojen tehtävänä on taata tehokas ilmankierto kalusteen sisällä, mikä on ratkaisevaa tasaisen lämpötilan ylläpitämiseksi ja energiankulutuksen minimoinniksi.

Kun kylmälaite joutuu työskentelemään kovemmin kompensoidakseen heikentynyttä ilmankiertoa, se kuluttaa enemmän energiaa ja saattaa pitää myös kovempaa ääntä. Pidemmällä aikavälillä huonosti kiertävä ilma voi aiheuttaa laitteen ylikuormittumista ja lyhentää sen käyttöikää.

Esimerkkivideon on tehnyt tehdaskumppanimme, kylmälaitevalmistaja ES System K.

Esimerkkivideon on tehnyt tehdaskumppanimme, kylmälaitevalmistaja ES System K.

Automaattinen sulatusjakso: Näin toimit

Omakoneisten kylmälaitteiden sulatusjakso alkaa automaattisesti eikä vaadi käyttäjältä toimenpiteitä. Laite hoitaa itse kaikki tarvittavat vaiheet sulatuksen aikana, joten käyttäjän ei tarvitse huolehtia jakson käynnistämisestä tai ohjaamisesta.

On tärkeää olla sammuttamatta laitetta sulatusprosessin aikana, sillä laitteesta irrottaminen voi keskeyttää sulatuksen ja johtaa toimintahäiriöihin.

Sulatusjakson aikana kalusteen lasipinnoilla saattaa esiintyä höyryistä kosteutta. Tämä on täysin normaali osa sulatusprosessia ja osoittaa, että sulatusprosessi on käynnissä ja toimiva.

Laitteen moitteettoman toiminnan ja pitkäikäisyyden varmistamiseksi on tärkeää, että sulatusjakso saa edetä keskeytyksettä.